Οι δαντελωτές παραλίες της Ύδρας ...
Η Ύδρα, αρχοντική, ένδοξη και κοσμοπολίτικη, το διαμάντι του Αργοσαρωνικού έχει αρκετές παραλίες με άμμο και βότσαλα ή βράχια. Η πρόσβαση σε αυτές είναι δυνατή με τα πόδια, με γαίδουράκια ή με θαλάσσια μέσα. Κοινο χαρακτηριστικό σε όλες τις παραλίες είναι τα πεντακάθαρα, καταγάλανα και κρυστάλλινα νερά.
Στη Σπηλιά, στην Υδρονέτα και στο Αυλάκι πηγαίνει κάποιος με τα πόδια, αφού βρίσκονται
Στο μυχό του λιμενοβραχίονα, στα βράχια έξω από το λιμάνι, βρίσκεται η Σπηλιά, μια βραχώδης παραλία με έντονη κίνηση, που προσφέρεται για μακροβούτια απο τα βράχια στα πολύ βαθιά και πεντακαθαρά νερά. Ορισμένα βράχια έχουν λειανθεί και επιστρωθεί με τσιμέντο, ώστε να δημιουργείται χώρος για ηλιοθεραπεία. Υπάρχει cafe-snack για να πιείτε τον καφέ σας, ένα παγωμένο χυμό ή αναψυκτικό ή να γευματίσετε πρόχειρα.
Μετά την Υδρονέτα είναι το Αυλάκι, που βρίσκεται ανάμεσα στην παλιά γέφυρα της Αγίας Άννας και στο Αρχοντικό του Μπουντούρη. Είναι μια πανέμορφη μικρή παραλία γεμάτη βότσαλα, η οποία το βράδυ φωταγωγείται προσφέροντας θαυμάσιο θέαμα. Κατεβαίνεις από σκαλάκια αμέσως μετά την Υδρονέτα, έχει πρασινογάλαζα νερά και ένα μώλο στον οποίο μπορεί να κάνει κάποιος ηλιοθεραπεία.
Όλες οι παρακάτω παραλίες επικοινωνούν με το λιμάνι της Ύδρας με θαλάσσια ταξί,
Ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο, 5 λεπτά μετά το Αυλάκι, φτάνουμε στο Καμίνι, ένα μικρό, φυσικό και γραφικό ψαρολίμανο γεμάτο από ψαρόβαρκες. Στο μικρό λιμάνι των Kαμινιών, υπάρχει το παλιό σπίτι του Mιαούλη, το "κόκκινο σπίτι" στο οποίο διοργανώνονται διάφορες εκθέσεις κάθε καλοκαίρι. Ακριβώς δίπλα υπάρχει το Μικρό Καμίνι, μια όμορφη, οργανωμένη και μικρή βοτσαλωτή παραλία με beach bar, στο "παλιό Λιοτρίβι", που προσφέρεται για μικρά παιδιά και παιχνίδι. Στα Καμίνια, μέρος για οικογενειακό τουρισμό, υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και γραφικές ταβέρνες.
Συνεχίζοντας το χωμάτινο παραλιακό δρόμο, μετά από 10 λεπτά, φτάνουμε στον πανέμορφο παραθαλάσσιο παραδοσιακό οικισμό του Βλυχού, με μαγευτική θέα και υπέροχα ηλιοβασιλέματα, που προσφέρεται για οικογενειακό τουρισμό.
Κατάλευκα εξοχικά σπίτια με μεγάλες ολάνθιστες αυλές απλώνονται μέχρι τους πρόποδες του λόφου πάνω από την παραλία. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα γραφικά παραθαλάσσια εκκλησάκια, του Αγίου Χαραλάμπους στο πλάτωμα της κορυφής ενός βράχου που αναδύεται από τη θάλασσα, των Αγίων Κάρπου και Παπύλου (1815) και της Αγίας Παρασκευής που δεσπόζει πάνω στον ψηλό θαλασσοδαρμένο βράχο δίπλα στην παραλία, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα καταπληκτικής ομορφιάς.
Η οργανωμένη γραφική παραλία του Βλυχού με γκρίζα και κοκκινωπά μικρά βότσαλα και πεντακάθαρα νερά, κατάλληλη και για μικρά παιδιά, είναι μια από τις ωραιότερες και δημοφιλεστερες παραλίες του νησιού. Στο Βλυχό υπάρχουν θαυμάσιες γραφικές παραθαλάσσιες ταβέρνες, με φρέσκο ψάρι και παραδοσιακά φαγητά, καθως και αναψυκτήρια για καφέ και ποτό.
Μετά το λιμανάκι του Βλυχού, βρίσκεται ο παραθαλάσσιος οικισμός Πλάκες Βλυχού, μια πολύ όμορφη και πλήρως οργανωμένη παραλία με πεντακάθαρα γαλανά νερά. Λίγα μόλις μέτρα από τη θάλασσα υπάρχει πολύ καλό ξενοδοχείο με bar και εστιατόριο, όπου μπορείτε να απολαύσετε δροσιστικούς χυμούς και εξαιρετικές γεύσεις.
Φεύγοντας από το Βλυχό, μετά από 20 λεπτά πεζοπορίας και αφού συναντήσουμε μία γέφυρα του 17ου αιώνα μοναδικής ομορφιάς, φτάνουμε στην παραθαλάσσια περιοχή του Παλαμιδά, μία όμορφη παραλία με άμμο και ψιλό βοτσαλάκι. Εκεί βρίσκεται το Αρχοντικό του Βούλγαρη και το σπίτι στο οποίο κατοικούσε σύμφωνα με την ιστορία ο Καπουδάν Πασάς. Κοντά στην παραλία του Παλαμίδα υπάρχει καρνάγιο για την επισκευή και συντήρηση μικρών και μεγάλων σκαφών. Λίγο πιο πέρα, μετά τον κοφτό βράχο "Ζαστάνι", η ερημική παραλία του Αγίου Κυπριανού, με πρασινογάλαζα νερά και το εκκλησάκι του Αγίου Κυπριανού.
Μετά τον Παλαμίδα βρίσκεται ο Μώλος, ένας κλειστός και αρκετά ήσυχος, βραχώδης όρμος, με μεγάλη και όμορφη παραλία με βότσαλα. Εδώ, στο κέντρο της παραλίας, βρίσκεται το παλιό σπίτι του Χαραμή και τα γραφικά σπιτάκια της περιοχής κατά μήκος της παραλίας που απέχει από την Πόλη της Ύδρας περίπου 70 λεπτά με τα πόδια. Στην εποχή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, λειτουργούσε σαν ναύσταθμος των πλοίων της επαναστατημένης Ύδρας.
Στη συνέχεια, λίγο πιο πέρα από το Μώλο, βρίσκεται μια πευκόφυτη περιοχή, το Καουμίθι, που έχει μία μη οργανωμένη παραλία με χοντρή άμμο. Λίγο πιο πέρα βρίσκεται η παραλία "Μπαλή" ή "Πηγαδάκια" με μικρά βοτσαλάκια, ζεστά νερά που σχηματίζει ένα μικρό λιμανάκι. Λίγα μέτρα από τη θάλασσα υπάρχει αρχαία Πρωτοελλαδική εγκατάσταση.
Tο Μπίστι είναι ο νοτιότερος όρμος του νησιού και περιβάλλεται από ψηλά βράχια. Είναι οργανωμένη παραλία και προσφέρεται για θαλάσσια παιχνίδια, μακροβούτια από τα βράχια και ψαροντούφεκο, δίπλα σε κατάφυτο πευκοδάσος, στο οποίο υπάρχει άλλη μία αρχαία Πρωτοελλαδική εγκατάσταση.
Επόμενη παραλία, κοντα στο ακρωτήριο Μπίστι, στη δυτική ακτή του νησιού, είναι η πανέμορφη παραλία του Αγίου Γεωργίου, ήσυχη και χωρίς οργάνωση, που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο πευκόφυτους λόφους. Στους βράχους πάνω από την παραλία δεσπόζει το εκκλησάκι του Αγίου.
Περνώντας από την νοτιοδυτική άκρη του νησιού συναντάμε τις περιοχές "Παούκι", "Φίχθι" και φτάνουμε στον όρμο του Αγίου Νικολάου. Οργανωμένη παραλία με ψιλά βότσαλα και διάφανα κρυστάλλινα νερά, στο μυχό του κόλπου, με πλαγιές κατάφυτες από πεύκα και κατάλληλη για υποβρύχιο ψάρεμα. Υπάρχουν ψάθινες ομπρέλες και ξαπλώστρες με μικρά τραπεζάκια, καντίνα με αναψυκτικά και πρόχειρο φαγητό και σε μικρή απόσταση από την ακτή υπάρχουν πεύκα, που χαρίζουν ίσκιο και δροσιά. Σε κάποιο σημείο υπάρχει λίγη άμμος για να παίξουν μικρά παιδιά. Ψηλά βρίσκεται το κάτασπρο εκκλησάκι του "Αγίου Νικολάου" και πιο δίπλα βρίσκεται η Μυκηναϊκή-Πρωτοελλαδική εγκατάσταση, ένα αρχαίο έργο ύδρευσης, το πιο παλιό ίσως στην Ελλάδα.
Συνεχίζοντας και προσπερνώντας το ακρωτήριο του "Αγίου Κωνσταντίνου", ακριβώς κάτω από το Βουνό Γερακίνα, προχωράμε προς την νότια πλευρά της Ύδρας. Εδώ ξεπροβάλλουν μπροστά μας απότομες ακτές από τα βουνά της περιοχής "Ζόγιερι" μέχρι να φθάσουμε στο ακρωτήριο του "Αγίου Ιωάννη".
Λίγο πιο πέρα στα ανατολικά συναντάμε τη Νησίζα, μία πανέμορφη περιοχή με δύο βοτσαλωτές παραλίες, χωρίς οργάνωση, σε όρμο που περιβάλλεται από πεύκα, εκεί που ήταν κάποτε το επίνειο του αρχαίου οικισμού της Επισκοπής.
Μετά τη Νησίζα βρίσκεται το Κλιμάκι, κάτω από τα βουνά "Ερως" και "Πύργος", μία μεγάλη παραλία χωρίς οργάνωση με βότσαλα και κρυστάλλινα νερά, με αρκετές εξοχικές κατοικίες και ξωκλήσια (Άγιοι Ταξιάρχες).
Μετά τη Σπηλιά της Φώκιας, το ακρωτήρι "Χούντα του Ρήγα", τον όμορφο "όρμο του Ρήγα" και το ακρωτήριο "Τσιγκάρι" βρισκόμαστε στην πιο όμορφη παραλία της νότιας ακτής του νησιού, τη Λιμνιώνιζα, μία παραλία με βότσαλα, χωρίς οργάνωση, που προσφέρεται για υποβρύχιο ψάρεμα. Δίπλα της η λιγότερο γνωστή παραλία "Καραλή". Στο νησάκι που βρίσκεται στην παραλία της Λιμνιώνιζας έχουν βρεθεί ίχνη από την Πρωτοελλαδική εποχή.
Ολοκληρώνοντας τον περίπλου του νησιού, περνάμε από τις απόκρημνες νοτιοανατολικές, που γίνονται πιο άγριες και πιο απότομες με αρχή τη "Χούντα Ζέζα". Περνάμε από την περιοχή "Πιόθι", την περιοχή "Πεντεβόλια" στον όρμο Αυλάκι, τον όρμο "Ζωγκού" και στο τέλος φθάνουμε στο ακρωτήρι της Ζούρβας.
Αριστερά από το ακρωτήριο της Ζούρβας κατευθυνόμαστε βόρεια και συναντάμε τον όρμο της «Ζωοδόχου Πηγής» και την περιοχή του «Νερού» που εδώ και πολλές χιλιετίες σταλάζει μέσα σε ένα βράχο νερό δίνοντας την ονομασία στην περιοχή. Στο ύψωμα βρίσκεται το κάτασπρο εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής και στον απότομο βράχο του «Νερού» τα ερείπια μια αρχαίας εγκατάστασης.
Περνώντας τον Κάβο «Χούντα Ντόσα» και τον Κάβο «Μπρετίστα» φθάνουμε στον όρμο της «Λέδεζας», το επίνειο της «Ζούρβας» που από εκεί ξεκινά η ανάβαση προς την Ιερά Μονή του «Γενέσιου της Θεοτόκου».
Συνεχίζοντας φθάνουμε στην περιοχή «Καστέβα», που σχηματίζει δύο θαλάσσιους κόλπους, ένα, τον μεγαλύτερο, στη δυτική πλευρά και ένα άλλο μικρότερο στην ανατολική. Ακολουθεί η περιοχή της "Μαρούλεζας" ονομαστή για τις φασκομηλιές της και στη συνέχεια το "Κρίταμι", ένα φυσικό λιμανάκι στο οποίο βγαίνει το αρωματικό φυτό κρίταμι.
Στη συνέχεια φθάνουμε στον τελευταίο όρμο, πριν από το λιμάνι της Ύδρας, στο Μανδράκι το παλιό πολεμικό λιμάνι του νησιού, που η εισοδός του φυλαγόταν παλιά από δύο μικρά κάστρα που ήταν γεμάτα με κανόνια.
Η παραλία Μανδράκι, στο κόλπο Μανδράκι, είναι η μοναδική εξ' ολοκλήρου αμμουδερή παραλία στο νησί της Υδρας και η μοναδική παραλία στην οποία υπάρχουν τουαλέτες, αποδυτήρια και ντουζιέρες για τους επισκέπτες. Στην παραλία Μανδράκι υπάρχει το "Mandraki Beach Resort" που διαθέτει ξαπλώστρες, ομπρέλες, πετσέτες, προσφέρει snacks και ποτά και δωρεάν νερό με πάγο σε κουβάδες καθώς επίσης και ένα sorbet καλωσορίσματος για τους πελάτες. Το "Mandraki Beach Resort" διαθέτει και εστιατόριο που σερβίρει πρωϊνό, μεσημεριανό και δείπνο.
Στην παραλία Μανδράκι μπορείτε να φτάσετε με 20 περίπου λεπτά περπάτημα από το λιμάνι της Υδρας, ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο. Διαφορετικά μπορείτε να έρθετε με ένα από τα καϊκάκια που φεύγουν κάθε μισή ώρα από το κέντρο του λιμανιού ή μέσα σε 3 λεπτά με ένα θαλάσσιο ταξί. Το καικάκι που μεταφέρει στο "Mandraki Beach Resort" τους επισκέπτες που θέλουν να φάνε, μετά από τις 8 το βράδυ, είναι δωρεάν.
Τέλος, μεταξύ της περιοχής Μανδράκι και του λιμανιού της Ύδρας υπάρχει η περιοχή «Καμαρίτσα», τοποθεσία «Ποδαράκι του Χριστού», η περιοχή «Γούρνα» και στη συνέχεια φθάνουμε στο φάρο που βρίσκεται στο λιμάνι της Ύδρας. |